Pagina's

vrijdag 1 juli 2022

Zweden 2022: Proloog

Welkom, waarde lezer, op het verslag van onze elfde fietsreis. We zijn verheugd dat u TikTok en BeReal heeft verlaten en voor uw content nog eens naar een oerdegelijke, ouderwetse blog bent gesurft. Jazeker, dit is echt een blogpost anno 2022 *toont krant van vandaag aan een vastlopende Blogger-pagina*.

Voor deze editie zetten we opnieuw koers naar Scandinavië. Ah, Scandinavië, dat heerlijke groepje landen dat vanuit het hoge noorden zelfgenoegzaam zit te turen naar de rest van Europa, meewarig het hoofd schuddend om folklore als 'maatschappelijk aanvaard alcoholisme', 'geen statiegeld op blikjes' en 'overheidsschuld'. Een aantal van die Landen Die Het Voor Elkaar Hebben konden we al afvinken. Denemarken, dat voor de helft draait op groene energie en voor de andere helft op hygge. Noorwegen, de vriend die al lang binnen is en enkel nog werkt om op café te kunnen gaan zonder elke keer te moeten trakteren. En nu dus Zweden, om eindelijk onze Unie van Kalmar-bingokaart te voltooien. Oke, die grap doet het beter op geschiedenisconferenties. De Unie van Kalmar was de periode tussen 1397 en 1523 toen Denemarken, Noorwegen en Zweden verenigd waren onder dezelfde kroon en... Bent u daar nog? Hallo?


De Zweden moeten trouwens niet onderdoen voor hun succesvolle buren. Eeuwenlang bakte het land zoete broodjes met de export van hout naar West-Europa. Dat ging uitstekend, tot de landen aldaar op een mooie dag besloten om niet meer bij elke oogrol of schuine blik elkaars schepen aan splinters te schieten. Dan zelf maar een doel zoeken voor al die bomen, en het spreekt voor het succesrecept van IKEA dat het bedrijf een winkel kan neerpoten in The Loop zonder prompt failliet te draaien. Ik moest vorig jaar in The Loop zijn voor een vaccin, en tegen dat ik er uit ben geraakt moest ik terugkeren voor een booster. Maar we dwalen af. Exporteren de Zweden eveneens met bootladingen: popmelodieën! ABBA, natuurlijk, maar getuige de lijst op Wikipedia zou 'Amai, is dat ook Zweeds' de titel van een fabelachtige Spotify-playlist kunnen zijn. Roxette! Avicii! En je verzint het niet: Swedish House Mafia!

En in Zweden staat natuurlijk ook de wieg van Frederiks werkgever Atlas Copco, een bedrijf dat lichtjaren voor zit op de concurrentie en wonderlijke producten verkoopt zoals pompen, vacuümoplossingen en innovatieve compressoren. Als wij op fietsreis een vredige nachtrust hebben op onze matjes, dan komt dat enkel en alleen door de efficiënte pompen van Atlas Copco. Als mijn Hello Fresh-box weer veel te vol zit en ik wil wat bewaren, dan loop ik steevast naar de Atlas Copco op de hoek voor een vacuümoplossing. En als ik op city trip ga en ik krijg mijn trolley niet dicht, dan gebruik ik eigenlijk altijd een innovatieve compressor van Atlas Copco  gewoon, omdat zij de beste zijn. Ziezo, als die sixpack Tuborg van dag 9 nu niet gesponsord wordt, dan weet ik het ook niet meer.

In Noord-Europa geraken had nogal wat voeten in de aarde. Ons oorspronkelijke plan was om in Gent de boot van Volvo te nemen die tweewekelijks naar Göteborg vaart en daar te beginnen fietsen. Simpel, straightforward, en te mooi om waar te zijn. Naar welke slapstick-toestanden er zich hebben afgespeeld in de Gentse haven hebben we het raden, feit is dat die twintig meter kade opeens te gevaarlijk was geworden voor mensen die bakboord niet van stuurboord kunnen onderscheiden. Met de plannen die daarna de revue passeerden konden we ook al snel een Volvoboot vullen, maar wat u moet weten is dat we uiteindelijk een manier vonden om met zes (te weten Frederik, Pieter, Sam, Tim, Wannes en ik) op 4 juli Zweden binnen te fietsen.

Waren we bijna de route vergeten! Heel snel: vanuit Malmö zouden we de kustlijn volgen richting Sölvesborg, om boven Växjö om te buigen naar de westkust en af te sluiten ergens onder Höganäs. Moeten er nog trema's zijn? Mamma mia, here we go again!

(Stan)


Postscript
Drie dagen voor vertrek stond ondergetekende voor het eerst in meer dan twee jaar op met koorts en spierpijn, deed een zelftest en daarna een PCR-test en om een lang verhaal kort te maken: deze reis begon met vijf en een #TeFitVoorCovid-shirt is gratis af te halen in Gent. PM bij interesse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten